Επιδημιολογία των ημικρανιών & των πονοκεφάλων

Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης - Νευρολόγος

Διδάκτωρ τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μετεκπαιδευθείς στο Godeshohe, Γερμανία.

Επιδημιολογία των ημικρανιών & των πονοκεφάλων

Πόσο συχνές είναι οι κεφαλαλγίες και κυρίως η ημικρανία στον γενικό πληθυσμό;

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν θέσει αυτό το ερώτημα. Γενικά υπολογίστηκε ότι στην Ευρώπη 50,5% του γενικού πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μια πρωτοπαθή κεφαλαλγία (κυρίως ημικρανία και κεφαλαλγία τύπου τάσεως). Το 57,6% των γυναικών και το 41% των ανδρών. 10 με 12% των πολιτών των δυτικών κοινωνιών πάσχουν από ημικρανία και 40% από κεφαλαλγία τάσεως.

Ηλικίες

Η ημικρανία είναι πιο συχνή στις ηλικίες 25-55 που είναι οι πιο παραγωγικές ηλικίες. Σε ηλικίες μικρότερες των 10 ετών η ημικρανία είναι ελαφρώς πιο συχνή στα αγόρια. Αυτή η αναλογία φύλου σύντομα όμως αλλάζει και παραμένει σταθερά πιο συχνή υπέρ των γυναικών σε όλες τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Έτσι , μια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών έδειξε ότι 14 κορίτσια στα 1000 είχαν ημικρανία με αύρα και 17 στα 1000 ημικρανία χωρίς αύρα (3,5 & 10 στα 1.000 είναι αντίστοιχα για τα αγόρια…) και η διαφορά μεγαλώνει και άλλο στους ενήλικες.

Γυναίκες

Στις γυναίκες με ημικρανία η κρίση πόνου διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες στο 71% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 48%.
Στην περίπτωση που κάποια, -ος έχει 1 ου βαθμού συγγενή με ημικρανία ΜΕ αύρα έχει 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει και αυτός ημικρανία από ότι κάποιος που δεν έχει συγγένεια με ημικρανικό. Ο ίδιος κίνδυνος στην ημικρανία ΧΩΡΙΣ αύρα είναι 1,9 φορές αυξημένος.

Ποσοστά

Το 7,6% των ημικρανικών στις ΗΠΑ πηγαίνει πάνω από 12 φορές το έτος στον γιατρό για τις ημικρανίες του!! Το συνολικό άμεσο κόστος για τις ημικρανίες στις ΗΠΑ είναι 1 δις δολάρια τον χρόνο (100 $ ανά ασθενή το έτος κατά μέσο όρο). Το 80% των ασθενών θεωρούν τον πόνο τους σοβαρό ή πολύ σοβαρό.

Μια μελέτη από τον Καναδά έδειξε ότι το 90% των ημικρανικών αναφέρει ότι δεν μπορεί να κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού λόγω της ημικρανίας, 30% ακυρώνει οικογενειακές ή κοινωνικές δραστηριότητες λόγω πόνου, ενώ το 66% πιστεύει ότι απογοητεύει τους συγγενείς του λόγω των κρίσεων
ημικρανίας του. Αλλά και το 29% των συντρόφων ημικρανικών θεωρεί ότι υπάρχουν προστριβές λόγω της ημικρανίας και το 20-60% πιστεύει ότι η ημικρανία έχει αρνητική επίδραση στην σχέση τους.

Επίλογος

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι λοιπόν παθήσεις που επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε πολλά κοινωνικά και διαπροσωπικά επίπεδα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk
Ημικρανία στα παιδιά
Απολιποπρωτεΐνη Ε (ApoE) και Άνοια
Πόσο ασφαλές είναι να συμμετέχω σε μια κλινική μελέτη για τις ημικρανίες μου;
Ημικρανίες – Ο ρόλος της διατροφής και των βιταμινών
Γυμναστική, Άθληση & Ημικρανία
Τρέμουλο, Νόσος Πάρκινσον, Ιδιοπαθής τρόμος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

– Ακολουθήστε μας στα  Social Media για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα που σας αφορούν –

Το Ιατρείο μας λειτουργεί πρωί – απόγευμα καθημερινές ΜΟΝΟ με ραντεβού και βρίσκεται στην Τούμπα Θεσσαλονίκης επί της οδού Δημ. Τσιαπάνου 36-38 στον 1ο όροφο.