ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης - Νευρολόγος

Διδάκτωρ τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μετεκπαιδευθείς στο Godeshohe, Γερμανία.

ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Tο ιατρείο διαθέτει επίσης και μηχάνημα για την διεξαγωγή ηλεκτρομυογραφήματος, ηλεκτρονευρογραφήματος και Σωματοαισθητικών και Οπτικών Προκλητών δυναμικών. Συνήθως δεν κάνουμε βέβαια όλες τις παραπάνω εξετάσεις αλλά περιοριζόμαστε σε αυτές που θα μας λύσουν μια κλινική απορία. Με αυτές τις εξετάσεις διερευνούμε π.χ. εάν τα μουδιάσματα που αισθάνεται ένας ασθενής στο χέρι οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή στον αυχένα, εάν ο πόνος στα πόδια είναι από την μέση ή από μια νευροπάθεια, εάν υπάρχει κάποια κληρονομική νευροπάθεια ή εάν υπάρχει αλκοολική ή διαβητική νευροπάθεια, εάν υπάρχει μυασθένεια κλπ. Πιο αναλυτικά οι δοκιμασίες και τι μετράμε με την κάθε μια:
Nerve Conduction Studies:
Motor Nerve Conduction Velocity (MNCV). Με αυτήν την εξέταση ερεθίζουμε ένα κινητικό νεύρο και μετράμε την αντίδραση του (π.χ. την ταχύτητα του) Αυτή η εξέταση μπορεί να μας δώσει πληροφορίες π.χ. σε μια κάκωση ενός νεύρου ή σε παγίδευση του ή σε πολυνευροπάθεια κλπ.
Sensory Nerve Conduction Velocity (SNCV). Με αυτήν την εξέταση κάνουμε το αντίστοιχο σε ένα αισθητικό νεύρο (δηλ. ερευνούμε τα μουδιάσματα). Μας δίνει πληροφορίες σε μουδιάσματα π.χ. στο χέρι εάν οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
F – Wave. Με αυτήν μέθοδο μπορούμε να εξετάσουμε σε τι κατάσταση είναι ο αυχένας ή η μέση ενός ασθενούς δηλ. σε μια δισκοκήλη εάν περνάει το ερέθισμα από το νεύρο.
Inching. Με αυτήν την μέθοδο εξετάζουμε εκατοστό προς εκατοστό ένα νεύρο όταν υποψιαζόμαστε παγίδευση του κάπου.
2. Quantitative EMG (Q EMG). Είναι το ηλεκτρομυογράφημα, με το οποίο εισάγουμε μια λεπτή βελόνα σε έναν μύ και εξετάζουμε τη δραστηριότητα του σε ηρεμία και υπό σύσπαση. Μπορούμε επίσης να κάνουμε έγχυση με Botox εάν χρειάζεται στον μυ που εξετάζουμε.
3. Decrement Test – Myasthenia. Είναι μια δοκιμασία στην οποία δίνουμε με ένα συγκεκριμένο ρυθμό ερεθίσματα σε ένα μύ και βλέπουμε πως απαντάει. Χρησιμεύει κυρίως στην διάγνωση της μυασθένειας.
4. Somatosensory Evoked Potentials (SEP). Τα Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται ένα ερέθισμα από τον καρπό ή από τον αστράγαλο ώσπου να φτάσει στον φλοιό του εγκεφάλου όπου γίνεται αντιληπτό. Έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα εάν υπάρχει κάποιο κόλλημα στην πορεία του ερεθίσματος.
5. Visual Evoked Potential (VEP). Στα Οπτικά Προκλητά Δυναμικά ο εξεταζόμενος κοιτάει μια οθόνη με μια κινούμενη σκακιέρα σε σκοτεινό δωμάτιο και καταγράφουμε τον χρόνο που κάνει αυτό που βλέπει να φτάσει από το μάτι ως τον ινιακό φλοιό του εγκεφάλου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μηχάνημα έχει βέβαια ελεγχθεί και πιστοποιηθεί διεθνώς (CE) και όλες οι παραπάνω δοκιμασίες είναι εντελώς ακίνδυνες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια για τον εξεταζόμενο.

Το μηχάνημα έχει την εξής ονομασία και τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές:
Keypoint Portable XP Edition για σταθερό H/Y ( CPU Core 2 Duo 2.0 GHz, 1024MB RAM, 120 GI Disk, 10/100 Mbit TP network, DVD/CD -/+R/W Combo, PC Key mouse, Windows XP operating system)
Που αποτελείται από:

Βασική Μονάδα 2 καναλιών Ηλεκτρομυογραφίας (ΕΜG)/ Ηλεκτρονευρογραφίας (ΕΝG)
Οπτικό και Ακουστικό Ερεθιστή
Ηλεκτρικό Ερεθιστή Σταθερού Ρεύματος

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ & ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
ΒΟΤΟΧ ΓΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΥΣΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

– Ακολουθήστε μας στα  Social Media για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα που σας αφορούν –

Το Ιατρείο μας λειτουργεί πρωί – απόγευμα καθημερινές ΜΟΝΟ με ραντεβού και βρίσκεται στην Τούμπα Θεσσαλονίκης επί της οδού Δημ. Τσιαπάνου 36-38 στον 1ο όροφο.