ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ & ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ

Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης - Νευρολόγος

Διδάκτωρ τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.
Μετεκπαιδευθείς στο Godeshohe, Γερμανία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ & ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ

Παρόλο που ο πονοκέφαλος είναι ένα συχνό σύμπτωμα (υπολογίζεται π.χ. ότι το 14% του γενικού πληθυσμού  πάσχει από ημικρανία), πολλές φορές γίνεται λάθος διάγνωση για την κατηγορία του πονοκεφάλου, δίνονται λάθος αγωγές με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς από την μια να παίρνουν μια χούφτα παυσίπονα κάθε μέρα και από την άλλη ο πονοκέφαλος να συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί. Επίσης πολλές ημικρανίες είναι αρκετά ανθεκτικές και ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια τις ασθενείς, οι οποίες στην ουσία αισθάνονται ότι έχουν αναπηρία. Υπάρχουν και σπάνια είδη κεφαλαλγίας ( π.χ. αθροιστική κεφαλαλγία) που είναι δύσκολα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά. Ειδικά σε χρόνιους πονοκεφάλους, είτε είναι ημικρανίες είτε χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως, ο πόνος δεν είναι σύμπτωμα- είναι νόσος και ως εκ τούτου χρήζει ειδικής αντιμετώπισης που στοχεύει στην κεντρική (εγκεφαλική) αντίληψη του πόνου.  Έτσι έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο ειδικά ιατρεία που ασχολούνται με τις κεφαλαλγίες.

Στα ιατρεία κεφαλαλγίας γίνεται αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ή κεφαλαλγιών ή άλλων πόνων στο πρόσωπο (όπως νευραλγία του τριδύμου ή τριδυμαλγία, των ινιακών νεύρων) από ειδικούς νευρολόγος που ασχολούνται με την ταξινόμηση, τη διαφορική διάγνωση και τη συμπτωματική, προφυλακτική ή εναλλακτική αντιμετώπισή τους. Επίσης γίνεται αντιμετώπιση του πονοκεφάλου σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού π.χ. σε αθλήτριες ή εγκυμονούσες με ημικρανία, σε ασθενείς που πάσχουν από περισσότερες ασθένειες, σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας και σε ασθενείς που κάνουν  κατάχρηση παυσίπονων και τριπτανών.

Ειδικά οι ημικρανίες (με αύρα), που τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο
για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε γυναίκες εάν δεν πάρουν σωστή θεραπεία, είναι πολλές φορές δύσκολα αντιμεtωπίσιμες και απαιτούν μια χρόνια και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα νευρολόγο. Έχουμε πλέον αρκετά «όπλα» για την αντιμετώπιση των ημικρανιών. Εκτός από τα χάπια για την κρίση του πόνου ή για την προληπτική αντιμετώπιση της ημικρανίας, έχει εγκριθεί στην Ελλάδα πλέον και το BOTOX για την ημικρανία με πολύ καλά αποτελέσματα. Καινούργια επίσης μέθοδος αντιμετώπισης είναι οι διάφορες συσκευές που υπάρχουν πλέον και αντιμετωπίζουν τον ημικρανικό πόνο. Αυτές οι συσκευές είναι σε διάφορες μορφές, αλλά όλες τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς και ερεθίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα νεύρο ώστε να σταματήσει ή να προληφθεί η ημικρανική κρίση. Πρόσφατα ο αμερικάνικος ΕΟΦ (FDA) ενέκρινε τη χρήση τέτοιων συσκευών Διαδερμικής Υπερκόγχιας Διέγερσης (tSNS) και διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (Transcranial Magnetic Stimulator) για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με αύρα. Αναμένεται στο κοντινό μέλλον και η εμπορική κυκλοφορία μονοκλονικών αντισωμάτων για την πρόληψη της ημικρανίας (ασθενείς του ιατρείου συμμετέχουν από το 2015 σε τέτοιες μελέτες για ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία).

Οπότε, όλες οι παραπάνω λύσεις θα μπορούσαν πλέον σήμερα να συζητηθούν για την αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του πόνου.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

– Ακολουθήστε μας στα  Social Media για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα που σας αφορούν –

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Το Ιατρείο μας λειτουργεί πρωί – απόγευμα καθημερινές ΜΟΝΟ με ραντεβού και βρίσκεται στην Τούμπα Θεσσαλονίκης επί της οδού Δημ. Τσιαπάνου 36-38 στον 1ο όροφο.

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα