ШТО Е КЛИНИКАТА ЗА ГЛАВОБОЛКА И МИГРЕНА

Др. Манолис Дермицакис - невролог

Доктор на катедрата за медицина, А.У.Т. Преквалификуван во Годешохе, Германија.

ШТО Е КЛИНИКАТА ЗА ГЛАВОБОЛКА И МИГРЕНА

Иако главоболката е чест симптом (на пр. се проценува дека е 14% од општата популација од мигрена), таа често е погрешно дијагностицирана за категоријата главоболка, погрешно препишана, што резултира со тоа што многу пациенти наместо да земаат грст лекови против болки секој ден, а од друга страна главоболката продолжува да ги мачи. Исто така, многу мигрени се доста отпорни и страдаат долги години кај пациентите, кои всушност чувствуваат дека имаат попреченост. Постојат и ретки видови на главоболка (на пр. кластерна главоболка) кои тешко се дијагностицираат и лекуваат правилно. Особено кај хроничните главоболки, без разлика дали се мигрена или хронични главоболки од типот на тензија, болката не е симптом - тоа е болест и затоа е потребен посебен третман насочен кон централната (мозочна) перцепција на болката. Така, ширум светот се создадени специјални клиники кои се занимаваат со главоболки.

Во клиниките за главоболка, главоболки или главоболки или други болки во лицето (како што е тригеминална невралгија или тригеминалгија, на окципиталните нерви) ги третираат специјалисти невролози кои се занимаваат со нивната класификација, диференцијална дијагноза и симптоматски, профилактички или алтернативен третман. Главоболката се третира и кај посебни групи од населението, на пр. кај спортисти или бремени жени со мигрена, кај пациенти кои страдаат од повеќе болести, кај постари пациенти и кај пациенти кои злоупотребуваат лекови против болки и триптани.

Особено мигрените (со аура), за кои неодамнешните истражувања покажуваат дека го зголемуваат ризикот
за срцеви и мозочни удари кај жените, доколку не добијат соодветен третман, често е тешко да се справите со нив и бараат долг и стабилен однос на доверба со неврологот што лекува. Сега имаме неколку „оружја“ за справување со мигрената. Покрај апчиња за болка во криза или за превентивен третман на мигрена, БОТОКС сега е одобрен и во Грција за мигрена со многу добри резултати. Нов метод на лекување се и различните апарати кои сега постојат и се справуваат со мигрена болка. Овие уреди доаѓаат во различни форми, но сите се ставаат на главата на пациентот и на некој начин стимулираат нерв да го запре или спречи нападот на мигрена. Неодамна, Управата за храна и лекови на САД (FDA) ја одобри употребата на такви уреди за транскутана супраорбитална стимулација (tSNS) и транскранијален магнетски стимулатор за третман на мигрена со аура. Во блиска иднина се очекува и комерцијално ослободување на моноклонални антитела за спречување на мигрена (пациентите на клиниката учествуваат во вакви студии за мигрена или кластер главоболка од 2015 година).

Значи, сите горенаведени решенија сега би можеле да се дискутираат за ефективен и научно документиран третман на болката.

ОСТАНЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

– Следете не на социјалните мрежи за први да ги дознаете новостите што ве засегаат –

Оваа веб-локација користи колачиња за да се осигураме дека го имате најдоброто искуство на нашата веб-страница.

Оваа веб-локација користи колачиња за да се осигураме дека го имате најдоброто искуство на нашата веб-страница.

Нашата клиника работи наутро-попладне во работните денови САМО со закажување и се наоѓа во Тумпа Солун на Дим. Цијапану 36-38 на 1 кат.

Целосно име *
Е-пошта
Порака