ТРЕТМАНИ

Др. Манолис Дермицакис - невролог

Доктор на катедрата за медицина, А.У.Т.
Третман на мигрена во специјализирана клиника

ТРЕТМАНИ

Постои мит за медицински третман на невролошки заболувања. Лековите може да се сметаат за „тешки“ и дека ќе имаат многу несакани ефекти за пациентите. Вистината пред се е дека сите општи лекови имаат за цел да му помогнат на пациентот со состојба која ја има, па затоа лековите се посебни, а не „Тешки“. 

Второ, сега во неврологијата - како и во медицината воопшто - сега користиме и хербални супстанци или комбинации на витамини кои, сепак, имаат клиничка документација дека помагаат, за што се направени студии. 

Трето, сега е можно (и во нашата клиника) да се направи генетска анализа на генетскиот профил на пациентот и кои лекови конкретно ќе му помогнат и кој има голема веројатност за несакани ефекти. Оваа постапка е доволна да се направи еднаш во животот на пациентот. Земаме плунка од пациентот во ординација и за неколку дена имаме извештај на повеќе страници за сите невролошки лекови и како тој реагира на нив.

Конечно, постои можност да се направи посебен лек за секој пациент, на пр. кај мигрена пациентот треба да прими апче што ќе биде создадено во фармацевтска лабораторија специјално за него и ќе содржи комбинација од лек и витамин.

Разбирливо е дека целта на третманот е да биде персонализиран и прилагоден на карактеристиките и/или генетскиот профил на пациентот со цел да се има најдобар можен резултат без несакани ефекти

ОСТАНЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

– Следете не на социјалните мрежи за први да ги дознаете новостите што ве засегаат –

Оваа веб-локација користи колачиња за да се осигураме дека го имате најдоброто искуство на нашата веб-страница.

Нашата клиника работи наутро-попладне во работните денови САМО со закажување и се наоѓа во Тумпа Солун на Дим. Цијапану 36-38 на 1 кат.

Целосно име *
е-пошта *
Порака