НЕВРОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

Др. Манолис Дермицакис - невролог

Доктор на катедрата за медицина, А.У.Т.
Третман на мигрена во специјализирана клиника

НЕВРОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

Прво се зема целосна историја:

 • за актуелниот проблем и причината за посетата.
 •  медицинска историја што се однесува до други болести, вклучувајќи
  претходни хоспитализации и можни операции.
 •  земени лекови и можни фармацевтски или други
  алергии

Рутинскиот невролошки преглед вклучува:

 • преглед на черепот (проверка на кранијалните нерви)
 •  тест за мобилност (тест за мускулна сила, проверка
  рефлекси)
 •  испитување на сензибилитетот (хипестезија, палестезија, груб допир и
  болка)
 •  церебеларни тестови (контрола на рамнотежа, синергија
  движења)
 • преглед на држење и одење (со отворено и затворено
  очи)
 •  психо-интелектуален преглед и испитување на меморијата (доколку е потребно)

Одредување на дијагностички тестови: 

 •  хематолошка и биохемиска контрола
 •  неврофизиолошки тест (електромиограм)
 •  едноставни рендгенски снимки (на пр. на вратот)
 • КТ скен на мозокот и 'рбетот
 •  МНР на мозокот и 'рбетот
 •  ултразвук и триплекс на цервикални садови, каротиди
 •  ангиографија

ОСТАНЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

– Следете не на социјалните мрежи за први да ги дознаете новостите што ве засегаат –

Оваа веб-локација користи колачиња за да се осигураме дека го имате најдоброто искуство на нашата веб-страница.

Нашата клиника работи наутро-попладне во работните денови САМО со закажување и се наоѓа во Тумпа Солун на Дим. Цијапану 36-38 на 1 кат.

Целосно име *
е-пошта *
Порака