ÇFARË ËSHTË KLINIKA E DHIMBJES SË KOKES DHE MIGRENES

Dr. Manolis Dermitzakis - Neurolog

Doktor i Departamentit të Mjekësisë, A.U.Th. Ritrajnuar në Godeshohe, Gjermani.

ÇFARË ËSHTË KLINIKA E DHIMBJES SË KOKES DHE MIGRENES

Megjithëse dhimbja e kokës është një simptomë e zakonshme (p.sh. vlerësohet të jetë 141 TP2T e popullatës së përgjithshme nga migrena), ajo shpesh diagnostikohet gabimisht për kategorinë e dhimbjes së kokës, e përshkruar gabimisht, duke rezultuar që shumë pacientë në vend të kësaj të marrin një grusht qetësues çdo ditë dhe nga ana tjetër. dhimbja e kokës vazhdon t'i shqetësojë. Gjithashtu, shumë migrena janë mjaft rezistente dhe vuajnë për shumë vite tek pacientët, të cilët në fakt e ndjejnë se kanë një paaftësi. Ekzistojnë gjithashtu lloje të rralla të dhimbjes së kokës (p.sh. dhimbje koke grupore) që janë të vështira për t'u diagnostikuar dhe trajtuar siç duhet. Sidomos në dhimbjet kronike të kokës, qofshin ato migrenë ose dhimbje koke kronike të tipit tension, dhimbja nuk është simptomë - është sëmundje dhe për këtë arsye ka nevojë për një trajtim të veçantë që synon perceptimin qendror (truor) të dhimbjes. Kështu në mbarë botën janë krijuar klinika speciale që merren me dhimbjet e kokës.

Në klinikat e dhimbjes së kokës, dhimbjet e kokës ose dhimbjet e kokës ose dhimbjet e tjera në fytyrë (si nevralgjia trigeminale ose trigeminalgjia, e nervave okupital) trajtohen nga neurologë specialistë që merren me klasifikimin e tyre, diagnozën diferenciale dhe trajtimin simptomatik, profilaktik ose alternativ. Dhimbja e kokës trajtohet edhe në grupe të veçanta të popullsisë, p.sh. në atletët ose gratë shtatzëna me migrenë, në pacientët që vuajnë nga sëmundje të shumta, në pacientët e moshuar dhe në pacientët që abuzojnë me ilaçet kundër dhimbjeve dhe triptanët.

Sidomos migrena (me aurë), për të cilat studimet e fundit tregojnë se rrisin rrezikun
për sulmet në zemër dhe goditjet në tru tek gratë nëse nuk marrin trajtimin e duhur, ato shpesh janë të vështira për t'u përballuar dhe kërkojnë një marrëdhënie të gjatë dhe të qëndrueshme besimi me neurologun mjekues. Tani kemi disa “armë” për t'u marrë me migrenën. Përveç pilulave për krizën e dhimbjes apo për trajtimin parandalues të migrenës, BOTOX tashmë është miratuar edhe në Greqi për migrenën me rezultate shumë të mira. Gjithashtu metoda e re e trajtimit janë pajisjet e ndryshme që ekzistojnë tani dhe merren me dhimbjet e migrenës. Këto pajisje vijnë në forma të ndryshme, por të gjitha vendosen në kokën e pacientit dhe në njëfarë mënyre stimulojnë një nerv për të ndaluar ose parandaluar një sulm migrene. Kohët e fundit, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar përdorimin e pajisjeve të tilla Stimulimi Supraorbital Transkutan (tSNS) dhe Stimuluesi Magnetik Transkranial për trajtimin e migrenës me aurë. Në të ardhmen e afërt pritet edhe lëshimi komercial i antitrupave monoklonalë për parandalimin e migrenës (pacientët e klinikës kanë marrë pjesë në studime të tilla për migrenë ose dhimbje koke grupore që nga viti 2015).

Pra, të gjitha zgjidhjet e mësipërme tani mund të diskutohen për trajtimin efektiv dhe të dokumentuar shkencërisht të dhimbjes.

QENDRONI TË INFORMUAR

– Na ndiqni në rrjetet sociale që të mësoni të parët lajmet që ju shqetësojnë –

Kjo faqe interneti përdor biskota për t'u siguruar që keni përvojën më të mirë në faqen tonë të internetit.

Klinika jonë është e hapur paradite-pasdite gjatë ditëve të javës VETËM me termin dhe ndodhet në Toumpa Selanik në Dim. Tsiapanou 36-38 në katin e 1-rë.