ХРОНИЧНИ МИГРЕНИ И БОТОКС

Др. Манолис Дермицакис - невролог

Доктор на катедрата за медицина, А.У.Т.
Третман на мигрена во специјализирана клиника

ХРОНИЧНИ МИГРЕНИ И БОТОКС

Хроничната мигрена е компликација на мигрената и се карактеризира со тоа што пациентот страда од главоболка повеќе од 15 дена секој месец во текот на многу месеци. Главоболката не мора да ги има класичните карактеристики на мигрена секој ден. Обично во оваа тешка ситуација пациентот истовремено злоупотребува лекови против болки или триптани и страда од депресија. Многупати вообичаениот фармацевтско-превентивен третман не може да се справи со оваа состојба. Од 2012 година преку агенцијата за осигурување во Грција е одобрена и доделена администрација на добро познатиот ботокс од медицински причини во овој случај. 

Постапката е следна: неврологот инјектира БОТОКС со инсулински шприцеви на 35-39 точки низ целиот череп: чело, страна (слепоочница), ниско во основата на черепот одзади и уште пониско на вратот. Тоа е стандардизирана процедура за која е обучен неврологот кој ја спроведува. Фондот доделува по две шишиња ботокс на секои три месеци без трошоци за пациентот, доколку барањето е поднесено од квалификуван невролог и пациентот боледува од хронична мигрена и не успеал најмалку два претходни третмани со лекови. 

Големата предност на овој третман е што БОТОКС делува само локално на местата на инјектирање и не го оптоварува телото. Несакани ефекти кои можат да се појават се болка во вратот кај 10% и овенати веѓи кај пациенти со 3%. Меѓутоа, доколку се појави некаков несакан ефект, тој ќе исчезне во 100%.

 

ОСТАНЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

– Следете не на социјалните мрежи за први да ги дознаете новостите што ве засегаат –

Оваа веб-локација користи колачиња за да се осигураме дека го имате најдоброто искуство на нашата веб-страница.

Нашата клиника работи наутро-попладне во работните денови САМО со закажување и се наоѓа во Тумпа Солун на Дим. Цијапану 36-38 на 1 кат.

Целосно име *
е-пошта *
Порака